Diagnostic error DNS and Email record missing "de"

,

My YunoHost server

Hardware: cloud server from Hetzner - Debian 10
YunoHost version: 4.3.4.1 (stable)
I have access to my server : Through SSH :heavy_check_mark: | through the webadmin :heavy_check_mark:
Are you in a special context or did you perform some particular tweaking on your YunoHost instance ? : no

Description of my issue

Aloha,
my server is running top notch but now I updated to the latest version 4.3.4.1 and I am getting interesting emails from my server in which it complains about security issues. This made me really uneasy and I took a look at it.

This is a part of the email:

[ERROR] Some DNS records are missing or incorrect for domain philippludewig.de (category basic)
  - Please check the documentation at https://yunohost.org/dns_config if you need help about configuring DNS records.
  - According to the recommended DNS configuration, you should add a DNS record with the following info.
    Type: A
    Name: philippluwig
    Value: 138.201.93.70
  - According to the recommended DNS configuration, you should add a DNS record with the following info.
    Type: AAAA
    Name: philippluwig
    Value: 2a01:4f8:c17:3c8f::2
  - According to the recommended DNS configuration, you should add a DNS record with the following info.
    Type: A
    Name: blog.philippluwig
    Value: 138.201.93.70
  - According to the recommended DNS configuration, you should add a DNS record with the following info.
    Type: AAAA
    Name: blog.philippluwig
    Value: 2a01:4f8:c17:3c8f::2
  - According to the recommended DNS configuration, you should add a DNS record with the following info.
    Type: A
    Name: git.philippluwig
    Value: 138.201.93.70
  - According to the recommended DNS configuration, you should add a DNS record with the following info.
    Type: AAAA
    Name: git.philippluwig
    Value: 2a01:4f8:c17:3c8f::2
  - According to the recommended DNS configuration, you should add a DNS record with the following info.
    Type: A
    Name: wally.philippluwig
    Value: 138.201.93.70
  - According to the recommended DNS configuration, you should add a DNS record with the following info.
    Type: AAAA
    Name: wally.philippluwig
    Value: 2a01:4f8:c17:3c8f::2
  - According to the recommended DNS configuration, you should add a DNS record with the following info.
    Type: A
    Name: wekan.philippluwig
    Value: 138.201.93.70
  - According to the recommended DNS configuration, you should add a DNS record with the following info.
    Type: AAAA
    Name: wekan.philippluwig
    Value: 2a01:4f8:c17:3c8f::2

My standard domain is “philippludewig.de” so there is a slight difference at the end. The “de” is missing. I checked the support page from the management site of my yunohost server. I can see that the support page also changed and now it shows this:

; Basic ipv4/ipv6 records
philippluwig 3600 IN A 138.201.93.70
philippluwig 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
blog.philippluwig 3600 IN A 138.201.93.70
blog.philippluwig 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
git.philippluwig 3600 IN A 138.201.93.70
git.philippluwig 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
wally.philippluwig 3600 IN A 138.201.93.70
wally.philippluwig 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
wekan.philippluwig 3600 IN A 138.201.93.70
wekan.philippluwig 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2

There the “de” is also missing. I believe thats where the issue could come from.

What do I want to achieve:

I would like to fix this state of my server so that my domain “philippludewig.de” is correctly recognized by the server. :slight_smile:

here are some logs: https://paste.yunohost.org/raw/ebigocasap


Mon serveur YunoHost

**Matériel : ** serveur en nuage de Hetzner - Debian 10
Version de YunoHost: 4.3.4.1 (stable)
J’ai accès à mon serveur : Par SSH :heavy_check_mark: | par l’administrateur web :heavy_check_mark:.
Etes-vous dans un contexte particulier ou avez-vous effectué des réglages particuliers sur votre instance YunoHost ? : non.

Description de mon problème

Aloha,
Mon serveur fonctionne parfaitement mais j’ai maintenant mis à jour la dernière version 4.3.4.1 et je reçois des emails intéressants de mon serveur dans lesquels il se plaint de problèmes de sécurité. Cela m’a mis très mal à l’aise et j’y ai jeté un coup d’oeil.

Voici une partie de l’e-mail :

[ERREUR] Certains enregistrements DNS sont manquants ou incorrects pour le domaine philippludewig.de (catégorie basic).
  - Veuillez consulter la documentation à l'adresse https://yunohost.org/dns_config si vous avez besoin d'aide pour configurer les enregistrements DNS.
  - Selon la configuration DNS recommandée, vous devriez ajouter un enregistrement DNS avec les informations suivantes.
    Type : A
    Nom : philippluwig
    Valeur : 138.201.93.70
  - Selon la configuration DNS recommandée, vous devriez ajouter un enregistrement DNS avec les informations suivantes.
    Type : AAAA AAAA
    Nom : philippluwig
    Valeur : 2a01:4f8:c17:3c8f::2
  - Selon la configuration DNS recommandée, vous devriez ajouter un enregistrement DNS avec les informations suivantes.
    Type : A
    Nom : blog.philippluwig
    Valeur : 138.201.93.70
  - Selon la configuration DNS recommandée, vous devriez ajouter un enregistrement DNS avec les informations suivantes.
    Type : AAAA AAAA
    Nom : blog.philippluwig
    Valeur : 2a01:4f8:c17:3c8f::2
  - Selon la configuration DNS recommandée, vous devriez ajouter un enregistrement DNS avec les informations suivantes.
    Type : A
    Nom : git.philippluwig
    Valeur : 138.201.93.70
  - Selon la configuration DNS recommandée, vous devriez ajouter un enregistrement DNS avec les informations suivantes.
    Type : AAAA AAAA
    Nom : git.philippluwig
    Valeur : 2a01:4f8:c17:3c8f::2
  - Selon la configuration DNS recommandée, vous devriez ajouter un enregistrement DNS avec les informations suivantes.
    Type : A
    Nom : wally.philippluwig
    Valeur : 138.201.93.70
  - Selon la configuration DNS recommandée, vous devriez ajouter un enregistrement DNS avec les informations suivantes.
    Type : AAAA AAAA
    Nom : wally.philippluwig
    Valeur : 2a01:4f8:c17:3c8f::2
  - Selon la configuration DNS recommandée, vous devriez ajouter un enregistrement DNS avec les informations suivantes.
    Type : A
    Nom : wekan.philippluwig
    Valeur : 138.201.93.70
  - Selon la configuration DNS recommandée, vous devriez ajouter un enregistrement DNS avec les informations suivantes.
    Type : AAAA
    Nom : wekan.philippluwig
    Valeur : 2a01:4f8:c17:3c8f::2

Mon domaine standard est “philippludewig.de”, il y a donc une légère différence à la fin. Le “de” est manquant. J’ai vérifié la page d’assistance du site de gestion de mon serveur yunohost. Je peux voir que la page d’assistance a également changé et qu’elle affiche maintenant ceci :

; Enregistrements de base ipv4/ipv6
philippluwig 3600 IN A 138.201.93.70
philippluwig 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
blog.philippluwig 3600 IN A 138.201.93.70
blog.philippluwig 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
git.philippluwig 3600 IN A 138.201.93.70
git.philippluwig 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
wally.philippluwig 3600 IN A 138.201.93.70
wally.philippluwig 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
wekan.philippluwig 3600 IN A 138.201.93.70
wekan.philippluwig 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2

Là aussi, le “de” est absent. Je pense que c’est de là que le problème peut venir.

Ce que je veux obtenir :

Je voudrais corriger cet état de mon serveur afin que mon domaine “philippludewig.de” soit correctement reconnu par le serveur :slight_smile :

Could you run this command ?

yunohost domain list

HI, the result is:

domains:
  - philippludewig.de
  - blog.philippludewig.de
  - git.philippludewig.de
  - wally.philippludewig.de
  - wekan.philippludewig.de
main: philippludewig.de

So within your registrar there should be a entry like

philippluwig 3600 IN A 138.201.93.70
philippluwig 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
blog. 3600 IN A 138.201.93.70
blog. 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
git. 3600 IN A 138.201.93.70
git. 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
wally. 3600 IN A 138.201.93.70
wally. 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
wekan. 3600 IN A 138.201.93.70
wekan. 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2

Can you try and give feedback?

Aloha,

I looked into the registrar and I cannot find an entry similar to what you have posted.
Do you want me to change them towards “philippluwig”?

I added the part

blog. 3600 IN A 138.201.93.70
blog. 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
git. 3600 IN A 138.201.93.70
git. 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
wally. 3600 IN A 138.201.93.70
wally. 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2
wekan. 3600 IN A 138.201.93.70
wekan. 3600 IN AAAA 2a01:4f8:c17:3c8f::2

to the dns records. No diagnostic changes so far it still miss-identifies the domain name as “philippluwig”.

Running now on Yunohost version: 4.3.6.2

@ljf and @mustermann I remembered that I may have misconfigured the domain name when I initially configured the server, which I corrected by deleting the domain and creating the correct one. Could this be influencing the diagnosis?

I am now unable to retrieve my E-Mails and serve my hobby websites. :frowning:

Picture of diagnosis. I figured it was missing

I opened a bug report after consulting the official support chat and the user ‘Alek[m]’ was abel to reproduce the error with a different domain and the tld ‘fr’.

1 Like

This topic was automatically closed 30 days after the last reply. New replies are no longer allowed.